Adam Nicolson

Sjøfuglens skrik

Liv og lidenskap blant lundefugler, havsuler og andre sjøfarere


Adam Nicolson

Adam Nicolson (f. 1957 i Bransgore, England), femte baron av Carnock, studerte engelsk litteratur i Cambridge. Han har skrevet flere bøker, om blant annet Homer, engelsk adel og Shiant-øyene. The Seabird’s Cry ble utgitt i 2017 og av The Guardian kåret til en av årets beste naturbøker. Den fikk også strålende omtaler i Financial Times, The Spectator m.fl. Forfatteren vant i 2018 Wainwright Golden Beer Book Prize for denne utgivelsen. 

Sjøfuglenes magiske, røffe liv og historie, fortalt av en av vår tids dyktigste naturskribenter, Adam Nicolson.

En engelsk baron og 300 000 hekkende fugler på Shiant-øyene i Indre Hebridene er utgangspunktet for denne odysseen i sjøfuglenes liv. Ti forskjellige sjøfugler eller grupper av sjøfugler, mer eller mindre vanlige, noen nesten utryddet, blir presentert i ti lett illustrerte kapitler: havhest, lundefugl, krykkje, måke, lomvi, skarv, havlire, havsule, geirfugl/alke og albatross. 

Samtlige av sjøfuglene som omtales, har relevans for Norge og norske forhold. Boken vil ha betydning innenfor ornitologiske fagkretser, men er også et viktig bidrag til miljøvern, artsbevaring, forvaltning av natur- og kulturlandskap. 

Sjøfuglens skrik er en populærvitenskapelig bok om sjøfugler. I tillegg til å være en ornitologisk fagbok, er boken et naturhistorisk verk. Den tar for seg hvordan folk har levd av og på sjøfugl i hundrevis av år og brukt dem som kilde til protein, fett og fjær, klær og isolasjon, lampeolje og gjødsel. Den redegjør for sjøfuglers trekkruter og hekkeplasser, hvor de vandrer og hvor de spiser. Den forteller hvordan sjøfugler navigerer og leser vind, vær og jetstrømmer, og hvordan de er en del av et naturlandskap, men er truet av menneskelig aktivitet og forurensing.

Boken viser også hvordan sjøfugler har preget poesi og tenkning verden rundt, og inspirert til poesi og prosa, sanger og sagn. Med en mengde sitater og referanser skildrer den hvordan sjøfuglene har nedfelt seg i filosofi, teologi, mytologi og folketro, fra Kina og Europa til indianere på Newfoundland og evenker i Sibir. 

Oversatt av
Kristin Gjerpe og Hege Mehren
Originaltittel
The Seabird's Cry
Sjanger
Ornitologisk fagbok, naturhistorisk verk, populærvitenskapelig fuglebok
Pris
kr. 399,-
Utgivelse
august 2019