Mia Kankimäki

Kvinnene jeg tenker på om natten

I fotsporene til mine heltinner


Mia Kankimäki

Finsk forfatter og redaktør. Hun har tidligere utgitt Things That Make One’s Heart Beat Faster, en bok som tok henne til Kyoto på jakt etter Sei Shonagon, en japansk adelskvinne og forfatter som levde for tusen år siden. Kankimäki har mottatt flere litterære priser.

Hva har livet å tilby en kvinne på 40+ uten barn? 

Dette spørsmålet stiller den prisvinnende finske forfatteren Mia Kankimäki seg. Hun har sluttet i jobben, solgt leiligheten og sliter seg gjennom søvnløse netter. Med humor og selvironi drar hun avgårde i fotsporene til sine heltinner. Det er kvinner som historiebøkene i stor grad har glemt, men som har levd helt eksepsjonelle liv som oppdagere, kunstnere og forfattere, fra den afrikanske savannen til renessansens Firenze. Resultatet er en slående blanding av biografi, reiseskildring og selvutforskning. Som leser blir du imponert over disse modige kvinnene, men det aller viktigste, du blir inspirert. Alt sammen med et smil i munnviken. 

I jakten på sine heltinner oppdager Kankimäki deres rå, rørende historier. Boka tar oss blant annet med på reise med Nellie Bly, amerikanerinnen som, kun akkompagnert av en håndveske, i 1890 reiste jorda rundt på 72 dager. Vi får møte den italienske kunstneren og alenemoren Artemisa Gentileschi, som på tross av voldtekt og en ydmykende rettssak, malte et av barokkens mest kjente verker. Japanske Yayoi Kusama lager noen av de mest gjenkjennbare kunstinstallasjonene i verden og har bodd på institusjon for mentalt syke store deler av livet. Og ikke minst blir vi kjent med Karen Blixen sin helt eksepsjonelle livshistorie. 

I denne litterære miksen av reiseberetninger, jakten på «meningen med livet» og biografier over historiske heltinner, følger vi Kankimäki i fotsporene til ti modige, inspirerende kvinner i deres søken etter seg selv: Karen Blixen, Isabella Bird, Ida Pfeiffer, Mary Kingsley, Alexandra David-Néel, Nellie Bly, Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi, Yayoi Kusama.

Svaret på hva livet har å tilby en kvinne på 40+ uten barn, er selvfølgelig: ALT!

Oversatt av
Morten Abildsnes
Originaltittel
Naiset joita ajattelen öisin
Sjanger
Fortellende sakprosa, biografi, reise
Format
Innbundet
ISBN
9788293311683
Pris
kr. 399,-
Utgivelse
Juni 2020