Jon Berg

Nordsjø-vegen.

Fra Stavanger til Hidra. En matsafari


Jon Berg

JON BERG er født i Stavanger og vokste opp i Haugesund og Flekkefjord. Han er utdannet historiker og vinkelner, og er matskribent på fritiden. Han er kommunikasjonssjef i Klima- og miljøverndepartementet, og var tidligere journalist i NRK Dagsrevyen. Nordsjøvegen er hans fjerde matsafari-bok. Han har tidligere gitt ut Smak Spansk (2017), Italia. En matsafari (2016) og Spania. En Matsafari (2011). PAUL PAIEWONSKY har tatt bildene.

«Boka ... er ei unik samling av landskap og menneske, råvarer og oppskrifter frå Nordsjøvegen, mellom Stavanger og Hidra.»
Bondevennen 28. oktober

Langs Nordsjøvegen er det vakkert kulturlandskap og vill natur om hverandre. I boka utforsker forfatteren restauranter, serveringssteder og små produsenter langs denne veistrekningen. Boka er fylt med historier og oppskrifter, og er rikt illustrert med fotografier av landskap, mennesker og matretter. 

Så moralen er, man trenger ikke reise til Toscana eller Piemonte for å oppleve gode smaker og fantastisk natur, dra heller til Jæren. 

Forfatteren har besøkt de beste spisestedene langs denne strekningen, som Renaa, Tango, Villa Skeiane, Mondo, Strandhuset, Hå Gamle Prestegard og Kongshamn Bryggerestaurant, for å nevne noen. Felles er at de bruker de lokale råvarene på en respektfull måte. Noen fører tradisjonene videre, andre lager nyskapende og avanserte retter. De har gitt oss noen av sine beste oppskrifter, både kjøttkaker, komler og lapper, og spennende retter av grønnsaker, kjøtt og fisk. Dessuten utrolig gode desserter av rabarbra. 

Du møter bønder som dyrker grønnsaker og frukt stappfulle av smak. Griser som får gå fritt i fjellene, angusokser som bare spiser gress. Ysterier som produserer oster i verdensklasse. Bryggere som lager innovativt øl. Vi smaker saft av rabarbra, hylleblomst og bringebær. 

Nordsjøvegen er mangfoldig, ikke bare i matveien. Her er lange strender av sand og rullestein, og høyreiste fjell, med smale og svingete veier, og med en makeløs utsikt, alt dokumentert med uimotståelige bilder. 

399,- inkl. frakt

Fotograf
Paul Paiewonsky
Bokdesign
Trine + Kim Bokdesign
Format
19x26, innbundet
Serie
En matsafari
ISBN
9788293311454
Pris
399,-
Utgivelse
2018, høst