Marco Balzano

Jeg blir her


Marco Balzano

Italiensk forfatter og skribent, født 1978 i Milano. Han underviser også i litteratur ved universitetet i Milano. Han anses for å være den beste italienske forfatteren i sin generasjon. 

Handlingen foregår i første halvdel av 1900-tallet, i Sør-Tyrol, i den italienske grensebyen Cúron som ligger helt opp mot grensen til både Sveits og Østerrike. To kriger kom og gikk, italienerne trengte Østerrike-Ungarn tilbake, fascismen kom, de allierte styrkene vant, et lite lokalsamfunn ble splittet og spredt, arbeidere døde, soldater kjempet, vant, tapte, falt eller kom tilbake. En demning brast, en liten by ble begravd. I dag stikker det gamle klokketårnet fra 1400-tallet opp fra innsjøen som byen ligger ved. Et underlig skue. Hva skjedde?

Marco Balzano har diktet fram et persongalleri som vi følger tett gjennom flere tiår, slik at den (fiktive) intime historien om en familie og deres kamp for tilværelsen under harde kår fletter seg inn i (den faktiske) historien til grensebyen Curòn. 

Synopsis
Curòn, 1920. Trina lengter etter et annet liv. Hun studerer for å bli lærer, men det året hun er avgangselev, avskaffer Mussolinis regime tysk som undervisningsspråk. I dette nye klimaet av frykt og usikkerhet, arbeider Trina for et hemmelig undervisningsnettverk i dalen, alltid med risikoen for å bli oppdaget. 

Curòn, 1939. Trina er nå gift og har to barn. Livet blir igjen usikkert når Tyskland kunngjør det «Store valget» som gir folk i Sør-Tyrol muligheten til å flytte til Tyskland. Landsbyen deles i to og befolkningen splittes. De som velger å bli værende, som Trina og hennes familie, blir sett på som forrædere og spioner; de kan ikke lenger forlate huset uten å bli utsatt for utskjelling og overgrep. Så en dag kommer Trina hjem og oppdager at datteren er borte ... 

Oversatt av
Astrid Nordang
Original tittel
Resto Qui
Sjanger
Roman
Format
Innbundet
ISBN
9788293311775
Pris
kr. 349,-
Utgivelse
Oktober 2020