Kål is the new black!

Tenk at noe så hverdagslig som kål kan bli trendy!

Det startet i USA, og kål erobrer nå verden, så å si. Hvorfor? Jo, kål er usedvanlig næringsrikt, det er billig, og den er vakker. Og det kan faktisk smake veldig godt, om du tar deg bryet.

Kål finnes som kjent i et utall varianter, men akkurat nå er det grønnkålen – i tillegg til knutekålen – som er på moten. Den er hardfør, og kan til og med høstes under snøen om vinteren. Den vokser i hytt og vær, er irrgrønn, og alt du trenger å gjøre er å fjerne den tykke stilken, skylle bladene godt og så koke i lettsaltet vann i to minutter. Hvis du da ikke velger å lage grønnkålchips, ved å massere inn olivenolje og så steke i ovnen på sterk varme noen minutter til den er knasende sprø. Litt sunnere og faktisk uendelig mye bedre enn potetchips. Grønnkålchipsen får fart på samtalen og humøret når den serveres sammen med et glass champagne ved festens start. Grønnkålen gir en fantastisk vitamininnsprøyting, ikke bare bokstavelig talt men også på det kollektive humøret i selskapet.

Kokken Pelle Danielsson har en gourmetrestaurant i Gøteborg som heter Hos Pelle, og den bør besøkes om du er i de traktene. http://En annen av våre utgivelser har også kål i fokus, nemlig Supersunt & syndig av Jennifer Iserloh og Drew Ramsey. Forfatternes mål er å bruke kålen som ingrediens til spennende, lekre og syndige retter. Dette viser hvor mye kålen kan brukes til, altså både som en naturlig og viktig ingrediens i tradisjonell mat fra Sverige/norden, men også som ingrediens i moderne retter og alt fra sjokolade til smoothies.

Foto: Lisa Nestorson
Foto: Lisa Nestorson

Pelle har skrevet en kokebok – Kål Hos Pelle – med mange enkle og herlige oppskrifter, der fellesnevneren er nettopp kål. Ikke bare det gode og gamle hodekålet, nei her er også rosenkål, knutekål (artig sak!), kålrot, brokkoli, ja alt som man med en viss rett kan kalle en kålplante.

Rosenkål har mange fått nok av, enten fordi kålen lander på bordet etter et horribelt opphold i fryseren, eller fordi de er overkokt eller underkokt eller begge deler. Det du skal gjøre er å fosskoke dem i tre–fire minutter. Så i kaldt vann. Deretter deler du dem i to. Og så stekes de i godt smør til de får en fin gyllen farge på snittsiden. Da har rosenkålen blitt ny. Den er blitt god.

For en gangs skyld er alle forskere helt enige, kål er noe av det, eller det sunneste du kan spise. Se for eksempel hva denne forskeren sier på www.godt.no.

Og siden vi alle er så opptatt av hva kjendiser gjør, så er det interessant at nettstedet godt.no (VG) skriver at «I Hollywood (...) har storheter som Gwyneth Paltrow og Ryan Seacrest trykket den (grønnkålen) til sitt bryst.» Det går ikke fram av artikkelen hvordan næringsstoffene i grønnkålen kommer inn i kroppen ved at man trykke den mot brystet, men det skader jo ikke å forsøke. US Magazine har en oversikt over kjendiser – Stars who love kale – som trykker grønnkålen til sitt bryst.

Foto: Lisa Nestorson
Foto: Lisa Nestorson

Time Magazine skrev nylig om trender man bør merke seg for 2014. Den rare knutekålen var en av dem. «Den ser mer ut som en dinosaur enn en grønnsak, men (...) knutekålen kommer sannsynligvis til å bli årets mest trendy matvare», skrev magasinet. Lite kalorier, mye fiber, litt søt og sprø og god – det fikk knutekålen opp på trendtoppen i USA.

Dagens Næringslivs magasin D2 prydet sin forside med et grønnkålblad, og skrev «Grønnkålen er verdens mest næringsrike grønnsak. I USA gjør den rent bord – i Norge er den knapt til salgs.»

Jovisst er den til salgs, men bare i enkelte større dagligvareforretninger og innvandrerforretninger, og flere og flere fører den. Den er jo så god!     

En annen av våre utgivelser har også kål i fokus, nemlig Supersunt & syndig av Jennifer Iserloh og Drew Ramsey. Forfatternes mål er å bruke kålen som ingrediens til spennende, lekre og syndige retter. Dette viser hvor mye kålen kan brukes til, altså både som en naturlig og viktig ingrediens i tradisjonell mat fra Sverige/norden, men også som ingrediens i moderne retter og alt fra sjokolade til smoothies. 

  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson
  • Foto: Lisa Nestorson
    Foto: Lisa Nestorson