Årets bøker 2019

CLAUDIO FAVA 

Mar del Plata. Roman – innbundet
Våren 2019

Basert på en sann historie, fortalt med den pasjon, kjærlighet og respekt som store historiske hendelser fortjener.

Argentina under fotball-VM i 1978, spillere på rugbylaget Club La Plata blir en etter en ofre for den sadistiske militærjuntaen. Mens lagkameratene  blir tatt av dage, bestemmer resten av laget seg for å trosse statens terror og fullføre rugbysesongen, med stadig flere rekrutter fra ungdomslaget.
 

MARIA TURTSCHANINOFF

Naondel. Krøniker fra Det røde klosteret 1 – pocket 
Våren 2019.

Maresi. Krøniker fra Det røde klosteret 2 – innbundet
Våren 2019.

Det røde klosteret ligger på den lille øya Menos. Hit kommer jenter og kvinner for å unnslippe forfølgelse og vold, og her kan alle dyrke sine interesser. Det fredfulle livet rystes når Jai – en jente med sammenfiltret blondt hår, klærne stive av størknet skitt og ryggen full av arr – ankommer øya. Og mennene som er ute etter henne, kommer aldri til å gi seg før de finner henne. En dag dukker det opp et skip i horisonten ...

ADAM NICOLSON

Sjøfuglens skrik 
Høsten 2019. 

Sjøfuglens skrik er en populærvitenskapelig bok om sjøfugler. Ti forskjellige sjøfugler eller grupper av sjøfugler, mer eller mindre vanlige, noen nesten utryddet, blir presentert i ti lett illustrerte kapitler: havhest, lundefugl, krykkje, måke, lomvi, skarv, havlire, havsule, geirfugl/alke og albatross. Samtlige av sjøfuglene som omtales, har relevans for Norge og norske forhold. Boken vil ha betydning innenfor ornitologiske fagkretser, men er også et viktig bidrag til miljøvern, artsbevaring, forvaltning av natur- og kulturlandskap.

 I tillegg til å være en ornitologisk fagbok, er boken et naturhistorisk verk. Den tar for seg hvordan folk har levd av og på sjøfugl i hundrevis av år og brukt dem som kilde til protein, fett og fjær, klær og isolasjon, lampeolje og gjødsel. Den redegjør for sjøfuglers trekkruter og hekkeplasser, hvor de vandrer og hvor de spiser. Den forteller hvordan sjøfugler navigerer og leser vind, vær og jetstrømmer, og hvordan de er en del av et naturlandskap, men er truet av menneskelig aktivitet og forurensing.

Boken viser også hvordan sjøfugler har preget poesi og tenkning verden rundt, og inspirert til poesi og prosa, sanger og sagn. Med en mengde sitater og referanser skildrer den hvordan sjøfuglene har nedfelt seg i filosofi, teologi, mytologi og folketro, fra Kina og Europa til indianere på Newfoundland og evenker i Sibir.

ROBERT DUGONI

Kvinnen uten ansikt. Ny bok i serien om Tracy Crosswhite
Våren 2019.

En gutt er ute og tyvfisker, og opp av sjøen drar han et bur med det som ser ut til å være et kvinnelik. Tracy Crosswhite og teamet fra Seattle PD’s Violent Crimes Section, settes på oppdraget. Obduksjonen avslører at kvinnen har gått til dramatiske skritt for å skjule sin identitet. Hvem er offeret og hvem er drapsmannen? Detaljer om den drepte kvinnens fortid forkludrer etterforskningen, og Tracy finner seg selv nok en gang stilt overfor en drapsmann som ikke vil gi seg uten en dødelig kamp. 

ANNE ELISABETH SCHEEN

Fermentert mat 
Våren 2019.

Fermentering er en gammel konserveringsmetode som ikke bare forlenger holdbarheten til råvarene, men også forsterker smaken og bevarer næringsinnholdet. Fermentert mat er en kokebok full av matglede og sunne og smakfulle oppskrifter. På stjernerestauranter som Maaemo serveres det mange retter med fermentert mat, nettopp fordi det smaker veldig godt. 

Her er oppskrifter på surdeigsbrød og hveteboller, rødkål og surkål, gresk yoghurt med honning og nøtter, chilipasta, søt chilisaus, tomater, ingefærøl, kombucha, vannkefir, og mye mer. Du lærer ikke bare hvordan du fermenterer mat, men også hvordan maten lett kan inngå i hverdagskosten.  

JON BERG

Det gode England
Høsten 2019.

Har du alltid drømt om å reise rundt på den engelske landsbygda? Besøke majestetiske byer og idylliske landsbyer. Møte den engelske gjestfriheten på små hoteller og bed & breakfast, og spise nydelig mat på anerkjente restauranter og puber. Da er dette boka for deg.

Det gode England tar deg med på landeveien i Sørvest-England, gjennom Berkshire, Wiltshire, Bristol, Devon, Somerset og Cornwall. Vi har kjørt fra Bray i Berkshire til St.Ives i Cornwall, gjennom trolske skoger, over flate, grønne marker, og ute ved kysten, langs lange sandstrender og dramatiske klipper. Du får mange gode tips til spisesteder, landsbyer, og severdigheter du kan oppleve på veien. En fabelaktig reise gjennom det gode, gamle, men også moderne England.

MERETE NORHEIM

Strikkeskatter fra Sandnes Garn 
Høsten 2019.

Bli med på et dypdykk i en av Norges gamle strikkeskattekister – Sandnes Garn. Fem av våre fremste strikkedesignere har fått i oppgave å tolke tre klassiske modeller hver, og gjøre disse designene på nytt, i hver sin stil, og tilpasset vår tid. De fem designerne er Merete Norheim, Helle Annette Slente, Kari Hestnes, Tirill Ilebekk og Ristiina Paredes. Resultatet har blitt en helt unik og flott strikkebok som viser oss hvordan vi kan strikke flotte og moderne plagg av de klassiske oppskriftene.